2011. január 2., vasárnap

Új Év, Régi Tennivalók

Miután némileg kitisztult a fejemből a szilveszteri barackpálinka (és a többi, kóstolóként magamhoz vett finomság) utóhatása, felemelhetem a fejem a vánkosomról, és csodálkozva pillanthatok körbe: nahát, 2011-et írunk! Szó mi szó, egyelőre még elég szokatlan, hogy ismét egyjegyű hónapot írunk, ahogyan azt is biztosra veszem, hogy még nagyon sokáig javítgatnom kell majd a dátumot a hivatalos iratokon, mivel sehogy nem fog ráállni a kezem arra a nyamvadt 1-es számjegyre. Ez persze legtöbbünkkel így van (tegye fel a kezét, kérem, akinél nem... köszönöm, letehetik) de a változásokkal együtt kell haladni; majd csak megszokjuk ezt is... persze mire sikerül, általában jön a következő év. Ez azonban a legkevesebb; úgy érzem, az új esztendőben elég tennivaló vár rám anélkül is, hogy mindenféle nullákkal és egyesekkel bajlódjak.
Először is: végleges átalakításokra vár a Critai játszma című, a sorban nézve immár a negyedik megjelenésre szánt regényem első kötete. Miután ezzel végeztem, folytatom - és befejezem -  a második kötettel. Mindezen túl a természetesen folytatódnak a vizsgáim is, elvégre Új Év ide vagy oda, meg kell tölteni az indexet szép, kerek számjegyekkel, a fejemet pedig olyan tudással, amelyet kilencven százalékában úgyis elfelejtek majd. A munka frontján, jelentem, a helyzet változatlan; a szélmalom csak forog, forog, forog tovább... a mindennapok nyűgjei és gondjai is megmaradtak, hiszen mit ér az Élet próbatételek nélkül?

Tehát az Új Évben (de szépen fest így, nagy betűkkel, nemde?) semmi nem változott azon a fránya számjegyen kívül? Voltaképpen nem, de valami... talán mégis. A gondok, feladatok, tennivalók megmaradtak ugyan, az újabb esztendővel azonban új elhatározások is születhetnek. Az ember ilyenkor végig gondolja, mit és hogyan lenne helyes tennie, és milyen úton haladat tovább az ő egyéni Végső Célja felé. A nullás számjegy hirtelen ugrása egyesre pedig erőt és lendületet adhat ehhez; mintha az esztendővel együtt ilyenkor mi is kicsit újjá születnénk... újonnan szerzett energiával, szilárd eltökéltséggel. Ilyen erőt, lendületet és magabiztosságot kívánok mindenkinek 2011-ben; hogy mikor az a fránya egyes kettesre változik, az évre visszatekintve elégedetten mosolyoghassunk, és új reményekkel telve léphessünk át a következő esztendőbe.

Nincsenek megjegyzések: